Dlaczego potrzebujemy pestycydów w rolnictwie?

0
183

Od czasu pierwszej uprawy roślin na żywność rośliny te musiały być chronione przed szkodnikami i chorobami. Z czasem poziom zaawansowania tej ochrony wzrósł.

Obecnie opracowano szeroką gamę produktów syntetycznych, aby zapewnić znacznie bezpieczniejszą, bardziej ukierunkowaną i skuteczną kontrolę szkodników i chorób. Pestycydy są stosowane w szerokim zakresie, a jednym z najważniejszych obszarów jest rolnictwo. Wykorzystanie ich pozwala wyprodukować więcej żywności na danym obszarze ziemi, zwiększa plony i poprawia dochody gospodarstw. Bez środków ochrony roślin straty upraw z powodu szkodników i chorób wynoszą od 30 do 50%, w zależności od upraw.

Chroniąc uprawy, rolnicy przyczyniają się do produkcji obfitej podaży żywności wysokiej jakości i po przystępnych cenach oraz przyczyniają się do bezpieczeństwa żywności.

Rolnicy stosują pestycydy do ochrony upraw przed szkodnikami, chwastami i chorobami grzybowymi podczas ich wzrostu, oraz zapobiegania zanieczyszczaniu żywności przez szczury, myszy, muchy i inne owady podczas ich przechowywania. Pomaga to również chronić zdrowie ludzkie, zapobiegając skażeniu upraw spożywczych przez grzyby. W rolnictwie stosowanie pestycydów jest ważne również do zwalczania chwastów, takich jak fiołek polny. Jak powszechnie wiadomo, chwasty również stanowią zagrożenie dla plonów. Przepisy dotyczące kontroli wprowadzania do obrotu oraz stosowania pestycydów ma na celu zminimalizowanie ryzyka i obowiązują ścisłe kontrole ich sprzedaży i stosowania. Użytkownicy końcowi pestycydów, czyli rolnicy, profesjonalni hodowcy lub ogrodnicy, muszą zadbać o to, aby były one bezpiecznie i skutecznie stosowane. Należy znaleźć właściwą równowagę między potrzebą zwiększenia produkcji żywności a potrzebą zapewnienia bezpieczeństwa ludzi, żywności i środowiska. Aby zmniejszyć narażenie na pestycydy i inne chemikalia dokładnie umyj wszystkie owoce i warzywa. Warto również obierać warzywa lub usuwać zewnętrzną warstwę liści.